Notícies i esdeveniments

INFORMACIÓ

Burjassot lliura els Premis literaris Vicent Andrés Estellés Ramon Guillem amb Abisme i Ocell i Joan Torró amb Pluja a la mar, guanyadors de l’edició de 2009


27 de Març de 2010


Estellés en estat pur. Va estar present al llarg de tota la vetllada. La ciutat de Burjassot va celebrar, en la nit del 26 de març, la cerimònia d’entrega dels Premis Literaris Vicent Andrés Estellés 2009 en un acte sobri, sense ornaments, elegant i necessari que es recordarà per la infinitat de vegades que tant el nom del poeta com tots els trets que defineixen la seua realitat i la seua poesia van deixar-se escoltar, entendre, sentir.

La nit va començar amb la projecció d’una petit regal cinematogràfic, fruït del treball i la sensibilitat de dos joves creadors valencians, Antoni Sendra i Carles Chiner. Cos Mortal, el poema del Llibre de les Meravelles que, lluny de ser una mera enumeració de carrers de València, amaga un simbolisme magistral, subtil i intel·ligent, es presentava reproduït en l’obsessió personal d’Horaci, un jove que alterna el seu treball com a netejador de la ciutat, amb la creació d’un documental al voltant d’Estellés i de tot el seu món giratori en torn de la ciutat. Els testimonis d’escriptors i estudiosos de la figura del poeta i els versos incansables es barregen amb la llum dels carrers i la vida de les gents, el mercat, el soroll de la cafetera, els colombaires i el vol de l’Àguila Imperial.

Després de Cos Mortal, la nit va continuar amb l’entrega dels Premis literaris Vicent Andrés Estellés corresponents a l’edició de 2009, otorgats per l’Ajuntament de Burjassot i per la Universitat de València. El IV Premi Vicent Andrés Estellés de Narrativa Científica- Estudi General fou per a Joan Torró Soriano (Ontinyent, 1959) per l’obra presentada Pluja a la Mar. L’encara Rector de la Universitat de València, Francisco Tomás, va fer entrega el guanyador de la sitja commemorativa que Burjassot regala els guanyadors com a símbol de la ciutat. Emocionat i agraït, Joan Torró va dedicar el seu premi al protagonista de Pluja a la mar, Alessandro Malaspina, un expedicionari i científic del segle XVIII, perfecte desconegut fins fa poc, al qual Torró va conèixer gràcies a la lectura d’un número de la National Geographic.

L’onzé Premi Vicent Andrés Estellés de Poesia ha estat per a Ramon Guillem Alapont per l’obra presentada Abisme i Ocell, un plantejament, fet poesia, que balla entre la llum i la fosca, entre la vida i la mort. Però, lluny de plantejar una lluita entre dos rivals, Guillem construeix un cant vitalista, fruït de la tranquil·litat que suposa entendre que també la mort és part de la vida, de la mateixa manera que tampoc la llum s’entén sense l’obscuritat.  Així, la lectura final del llibre, tot i l’existència necessària de molts tipus d’abismes, convida el lector a un vol optimista com aquell que alça l’ocell.

Després de rebre la Sitja de mans de l’Alcalde de la ciutat, José Luis Andrés Chavarrías, Guillem va elaborar el seu propi homenatge a Vicent Andrés Estellés, al qual va tindre l’oportunitat de conèixer en persona, destacant la transparència de la seua poesia i la seua capacitat per a enaltir les coses més petites.

Abisme i Ocell i Pluja a la Mar s’han publicat per Edicions Bromera i el Servei de Publicacions de la UV, en la seua col·lecció, Ciència entre Lletres, respectivament.

Un Cos Mortal farcit de més de seixanta carrers transitats per cossos que volen viure, un ocell que alça el vol, incansable i optimista, enmig dels necessaris abismes que planteja la vida i una incessant Pluja a la Mar que, una nit més, va caure simbòlicament sobre la ciutat de Burjassot per tal de regar la terra sobre la que descansa l’esperit del poeta del poble.
Compartir en xarxes socials: